tirsdag den 4. juni 2013

Forventningens Glæde


I mødet med nationens store søn, Søren Kierkegaard, overvældes mange af en voldsom træthed, efterfulgt af konsonanterne – Zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz! Kierkegaard er især kendt for at hæve sin forlovelse med Regine Olsen. Desuden var han en af de førende kristne eksistentialister, som mener, at ethvert menneske må træffe de valg, der åbner døren til det guddommelige – det kan hverken Gud eller Bibel gøre for os. Vi skal for eksempel lære af liljen og fuglen, som lever i nuet. Mennesket, derimod, plages af bekymringer både for morgendagen og for det, han spiste i går og ikke har betalt. ”…Kan Du ikke see Dig glad paa Lilien og Fuglen, der jo er Glæden selv, […] kan der ikke være Tale om Mangel paa Evne; det maa være noget Andet som Uvillighed eller vel endog som Gjenstridighed.” Den slags bliver man jo i et mægtigt humør af, og nu viser det sig, at et af Kierkegaards mest navnkundige citater – ”Forventningens glæde er den største” – ikke engang er hans eget, men er frit opfundet. Det har altid heddet sig, at han efter få takter af en opera trak den arme Regine Olsen ud af salen med de nævnte ord. Nyere forskning viser imidlertid, at der i virkeligheden er tale om en episode, hvor han måtte forlade teatret, fordi han havde ondt i hovedet. Uden at sige en stavelse. Men lad nu dét ligge.
 
I Barcelona troppede 56.500 mennesker op på Camp Nou for at overvære præsentationen af klubbens ny stjernespiller, Neymar da Silva Santos Júnior. Både Real Madrid og Barcelona har haft snøren ude efter ham, og efter flere års rygter og spekulationer har manden og hans rådgivere endelig truffet en beslutning.

Neymar, den muntre Søren Kierkegaard og Frk. Olsen.
 
Der har altid været hård konkurrence om de bedste spillere. Det gælder både midtbanespilleren Luis Molowny og den flamboyante ungarer Ladislao Kubala. Kubala gjorde Barcelona til et storhold i første halvdel af 50’erne. Mest kendt er balladen om den elegante argentiner Alfredo di Stéfano, som efter et beskidt slagsmål bag kulisserne havnede i Real Madrid. De to journalister Xavier G. Luque og Jordi Finestres har været i arkiverne og beskriver i bogen El caso Di Stéfano. Toda la verdad sobre el caso que marcó una época (Barcelona 2006), hvordan Di Stéfano skrev kontrakt med Barcelona, men kom under pres fra folk i den politiske ledelse. Undervejs blev klubbens præsident, Martí Carreras, truet på sit levebrød. Hvis ikke han makkede ret, ville den spanske valutacentral gøre det meget vanskeligt for hans tekstilfabrik at importere klæde – ”… Vær nu fornuftig. De har jo familie…”.

Ladislao Kubala og Alfredo di Stéfano i Barcelona. I efteråret 1953 skiftede Di Stéfano til Real Madrid efter pres fra folk i Franco-regimets ledelse. Argentineren har altid været tavs om sin egen rolle i sagen.
 
Den 23. oktober 1953 afstod CF Barcelona formelt Alfredo di Stéfano til Real Madrid. To dage senere scorede den blonde argentiner to mål, og lagde op til yderligere to, da Real på hjemmebane bankede Barcelona med 5-0. El Madrid vandt 8 ud af de følgende 11 mesterskaber – det første i sæsonen 1953-1954 – og blev dermed Spaniens repræsentant i den første Europa Cup for mesterhold, som blev spillet netop det år. Den vandt man så fem år i træk til og med 1960 og den episke 7-3-sejr over Eintracht Frankfurt på Hampden Park i Glasgow, hvor Ferenc Puskás og Di Stéfano scorede henholdsvis fire og tre mål.
 
I Barcelona skal Neymar fungere sammen med Lionel Messi, og det er tvivlsomt om han på fodboldbanen vil få samme betydning som Di Stéfano. Mindre kan også gøre det, og måske er der andre hensyn at tage. Den spanske sportsavis Marca anslår at den samlede købspris løber op i 57 millioner uuro, men samtidig betegnes Neymar som en pengemaskine, der kan skabe enorme indtægter til sin ny klub. I august 2010 oprettede man selskabet NJR, som skal tage sig af hans personlige aftaler. Neymars sponsorer omfatter Nike, Volkswagen, Mentos, Red Bull, Panasonic og Unilever, som til sammen lægger 20 millioner euro om året. Det gør ham til verdens femtebedst betalte spiller efter Beckham, Messi, Ronaldo og Eto’o, og da Neymar kun er 21 år gammel, har han et enormt vækstpotentiale.

Billedet taler vist for sig selv. Det er ”T-shirt” nede til højre.

Det falder sammen med at de store europæiske klubber – og i sær de spanske – tjener flere og flere penge på T-shirts og merchandise. For FC Barcelonas vedkommende steg disse indtægter med 30 millioner euro og udgjorde ifølge Deloitte Football Money League 39% af indtægterne i sæsonen 2011-2012 – i tørre tal 187 millioner af i alt 483 millioner euro. Da Real Madrid og Barcelonas årlige TV-indtægter fra den hjemlige liga ligger nogenlunde fast på et sted mellem 136 og 140 millioner, må man kigge andre steder hen, hvis der skal flere penge i kassen.

Nu er Neymar og Messi på samme hold. Alle er interesseret i at få samarbejdet til at fungere.

Der er ikke mange, som kan huske Arsenals japanske spiller Junichi Inamoto, men de fleste vil nikke genkendende til hans tilnavn ”T-shirt”. Inamoto var i klubben i sæsonen 2001-2002, hvor han ikke spillede en eneste ligakamp. Onde tunger hævder at han kun blev købt for at øge salget af spilletrøjer i Asien. Hvordan vil det gå Neymar? Han siger, at den varme modtagelse i Barcelona har givet ham tårer i øjnene og at det er en ære og så videre at skrive kontrakt med så stor en klub – pengene betyder intet. Derefter udtalte den unge brasilianer, at han kun spiller for at gøre Messi bedre. Det er alt sammen rørende. Men hvor god er Neymar i virkeligheden, når han bliver presset af de bedste spillere i Europa? Kierkegaard siger, at vi selv træffer de valg, der åbner døren til det guddommelige. Måske lykkes det for Neymar i Barcelona, måske mangler han evnen. Viljen er helt sikkert til stede.


Følg med til hverdag på:
https://www.facebook.com/pages/Rybners-Bureau/138878056289702?fref=ts

Booking:
http://artebooking.dk/artist-details/?did=1525*
http://foredragsportalen.dk/foredragsholdere/s/svend-rybner/

Ingen kommentarer:

Send en kommentar