fredag den 15. marts 2013

Pave Francesco I og Italiensk Fodbold


Da den ny pave onsdag aften viste sig på balkonen ud til Peterspladsen, jublede folk i det råkolde vejr, og mellem paraplyerne blev der svinget med argentinske flag. Det var ikke det eneste, der ledte tankerne hen på fodbold: Med Jorge Mario Bergoglio har man hentet en ny oriundo til Italien.

Ordet oriundo betyder en person af fremmed oprindelse – i USA er der f.eks. mange oriundi, der stammer fra Italien. I italiensk fodbold har begrebet fået sit eget liv som betegnelse for udenlandske spillere – især fra Argentina – med italienske rødder. Blandt de mest berømte oriundi er Luisito Monti, som var på det tabende argentinske landshold under VM-finalen i 1930, og fire år senere scorede sejrsmålet mod Tjekkoslovakiet, da Italien blev verdensmestre på Stadio Nazionale del Partito Fascista i Rom. En anden oriundo var troldmanden Omar Sivori fra Buenos Aires, som i årene 1957-1969 spillede for Juventus, Napoli og Italien.

Efter Mussolinis magtovertagelse i 1922 begyndte det fascistiske styre at regulere alle dele af samfundslivet i Italien. I 1926 indførtes professionalisme i italiensk fodbold, rundt omkring i landet sammenlagde man mindre klubber, så de i en landsdækkende turnering kunne tage kampen op mod de store hold i Torino og Milano – det førte bl.a. til oprettelsen af fodboldklubben AS Roma i hovedstaden – og man forbød engelske klubnavne som Genoa og AC Milan. Endelig udelukkede man udenlandske spillere fra at spille i Italien. Forbuddet gjaldt dog ikke udlændinge af italiensk oprindelse, og dermed var vejen åbnet for oriundi som Luisito Monti – og Jorge Mario Bergoglio…


 
Tre oriundi: Monti, Bergoglio og Sivori.
 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar